Végtelen forrás

KÖVETKEZŐ GYAKORLÓ ÓRA (kattintson IDE):




Blog

Grigorij Grabovoj 2002-es előrejelzése



A világ államaira és országaira lebontott 2002. májusi előrejelzésben -mondja Grigorij Grabovoj - ki kell emelnie Eurázsiát, ugyanis e területen a bakteriológiai és vegyi fegyverek alkalmazásának lehetséges következményeivel összefüggő, általános problémák merülhetnek fel. Az eurázsiai országoknak, amennyire csak lehetséges, további megállapodásokat kell kötniük e súlyos kérdéseket felvető tömegpusztító eszközfajta elterjedésének megakadályozásáról.

Célszerű minden eszközzel elősegíteni a tárgyalásokat Oroszország, Kína, India, Japán és a nyugat-európai országok között e mérgező (biológiai és vegyi) rendszerek elterjedésének megakadályozásáról még regionális szinten is, mégpedig úgy, hogy mintegy három éven belül államközi szinten, hivatalosan jóváhagyott megállapodások lépjenek életbe. Bárki, aki vegyi és/vagy más jellegű mérgező anyag használata mellett dönt, az saját magának is bajt okozhat.


Ha, tegyük fel, Kína ilyen pusztító eszközöket vet be, akár csekély mennyiségben is, a bakteriológiai fertőzés továbbgyűrűző hullámai kiszámíthatatlan laboratóriumi forgatókönyvek szerint alakulhatnak. Ennek számos oka van, az egyik az ózonréteg koncentrációjának megváltozása, ami növeli a mutációk esélyét a fegyverként használt fertőző ágensek génkészletében.

Egyáltalán nem kizárható tehát egy olyan forgatókönyv, különösen 2003-at követően, hogy egy adott országból elindított fertőzés, járvány kórokozója (baktériuma vagy vírusa) mutálódik, s visszacsapó járványt vált ki pont ugyanott, a kiindulási, például kínai, területen. Ezért kell kiemelt figyelemmel vigyáznunk rá, hogy még területi szinten se indulhassanak bakteriológiai háborúk.

Hasonlóképpen, a vegyi anyag okozta, helyi szintű sérülések genetikai mutációkat okozhatnak, ami később érezhetően meggyengíti az eurázsiai lakosság génállományát. Ne feledjük, a világközösség államai mindmáig nem léptettek életbe korlátozásokat a tömegpusztító fegyverek ilyen típusaival szemben. Ha megszületik az első megállapodás, automatikusan csatlakoznak majd hozzá más földrészek államai is (USA, stb.), és maguk is hasonló megállapodásokat kötnek földrészek közti és földrészen belüli szinten is.

Ez egyúttal kizárja a jövőre nézve az ellenőrizetlen biológiai rendszerek használatát is, például egy mutáns vírus okozta, nagyon nehezen gyógyítható influenzajárványt. Nem szabad megengednünk, hogy hétköznapi kórokozók veszélyes mutánsait fejlesszék ki. És már májusban hozzá kellene fogni a megelőzéshez. Addigra már Kínából is érkezhet javaslat Oroszország felé, hogy induljanak ilyen irányú tárgyalások. S hogy miért Kínából, az nyilvánvaló. Ha sikerül megerősíteni az eurázsiai földrész védelmét a terrorizmus fenyegetésével szemben, rögtön jobbra fordulhat Kína és az Egyesült Államok kapcsolata.

A jelenlegi körülmények között egy esetleges terrorista merényletben alkalmazott fegyvert elvileg meg lehet semmisíteni még addig, míg egy adott földrész felé repül. Ezért óriási jelentősége van egy másik szempontnak is: mennyire nyugodt helyzet uralkodik a földrész egészén, mely fölött gyorsan, s alig észlelhetően repülnek a fegyverek.
Pont ezért kiemelkedően fontos, hogy kifejezetten ilyen jellegű megállapodások szülessenek földrészen belüli szinten. A tárgyalásokat mihamarább meg kell kezdeni, s célszerű, ha Oroszország kiemelten támogatja e kezdeményezéseket. Ellenkező esetben 2003-ban a bakteriológiai fegyverek terjedése, mint már említettük, mutációkat kelthet jól ismert betegségek kórokozóiban. Végül is, már most is vannak biológiai fegyverek meglehetősen kényes pontjaira irányuló fejlesztések, megint csak Kínában.

Ezekben közismert vírusokat használnak, például az influenza vagy a C típusú fertőző májgyulladás (hepatitis C) vírusát: erősítik a vírusok életképességét. Ezek a legveszélyesebb, legvirulensebb kórokozók közé tartoznak, s vitathatatlan, hogy előbb-utóbb visszacsap a járvány arra a területre is, ahol a fegyvert kifejlesztették. Korábban az ilyen kutatások tiltottak voltak, kórokozók fegyverként való használatát konkrét feltételek, egyezségek tiltották. Mára ezek hatályukat vesztették.

Különféle ismeretlen járványok ütik fel fejüket Eurázsia-szerte, s amikor a sajtó megszellőztetni igyekszik a botrányt, eltussolják az esetet. Valójában már most is mind sűrűbben találkozni olyan mérgező kórokozókkal, melyek már jelen állapotukban is veszélyesek: hasonlítanak egy-egy jól ismert, banális betegségre, mégis nehéz diagnosztizálni, és kiszámíthatatlan szövődményekkel és következményekkel járnak.


2003-ban az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló jellegű programokat indítanak. Hogy elősegítsük a diagnózis felállítását, megakadályozzuk a helyi terrorista cselekményeket és határozott lépéseket tegyünk a biológiai (bakteriológiai, virológiai) fegyverek lopakodó elterjedése ellen, az államok közti függőleges kapcsolatrendszerek lehetőségei már nem elegendők: használnunk kell a vízszintes kapcsolatokat is, amikor nem csupán szövetségi hatóságokon keresztül folyik az egyeztetés, de erősödnek a régiók közti kapcsolatok is. Például egy határ menti terület kormányzója is ugyanolyan hatékonyan képviselheti Oroszország érdekeit, ha felveszi a kapcsolatot megint csak például a határos kínai stb. állam szomszédos területének vezetőivel.


Megjelent a Fejlődési lehetőség, kilátások (Variánt razvítyija, Prognoz. ??????? ????????, ???????) című folyóirat 4. (5.) számában, 2-3. oldal, 2002. április.